Jastrebarsko

 

Jastrebarsko je gradić na pola puta između Zagreba i Karlovca, na pola puta između urbanog i ruralnog, na pola puta između mira i gradske vreve, a te putove spaja u jedan idilični kraj s posebnom dušom i domaćom atmosferom.

 

Udaljenost: 9 km

Jaskanski kraj jedan je od najočuvanijih dijelova prirode, slikovitih i životopisnih sela, i predstavlja istinski biser Zagrebačke županije.

Grad je izvrsno prometno povezan jer se nalazi uz autocestu Zagreb – Rijeka, na regionalnoj cestovnoj prometnici a prometnoj povezanosti pogouje i blizina zračne luke.
Klima je umjereno kontinentalna te u području s ovim tipom klime rastu šume, vinorodni brežuljci na kojima su se smjestila brojna obiteljska gospodarstva, izletišta, biciklističe staze i izvori pitke vode.

Od povijesnih znamenitosti najstariji sačuvani spomenik kulture je dvorac Erdödy koji je podignut između 1483. i 1489. i mnogo puta dograđivan te mu se ponovno priprema potpuna obnova. U Gradskom muzeju Jastrebarsko nekoliko je prostorija posvećeno predmetima i namještaju iz dvorca. Dvorac je u okružen lijepim engleskim perivojem, danas omiljenim jaskanskim šetalištem u dijelu kojeg se nalazi i ribnjak.