Sadržaji u okolici

Planinarenje

JAPETIĆ

U neposrednoj blizini kuće, 5 min pjesice od pocetka staze, nalaze se uređeni planinarski putevi koji vode prema vrhu Japetić koji je sa svojih 879 metara najviši vrh Samoborske gore.

Proglašen je rezervatom šumske vegetacije, zbog očuvanih prirodnih ljepota. Tu su i vrijedni ostaci stare bukove šume, koja se prostire na 29 hektara.

Do vrha Japetića je 9 km te postoji i makadamski put za pristup s autom. Planiniraski dom nalazi se na strmoj livadi zvanoj Žitnica i opskrbljen je domaćom hranom i pićem. Na samom vrhu se nalazi piramida za razgledavanje, visoka 12 metara na kojoj je istaknuta nadmorska visina vrha.

Nekada je ova piramida bila na vrhu Medvednice. Premještena je poslije izgradnje televizijskog tornja na Sljemenu.

PLEŠIVICA

Plešivica je drugi po visini vrh u Samoborskom gorju i odavno popularno planinarsko izletište. Na vrhu se nalazi 5 metara visoka željezna piramida i kameni geodetski stup. Plešivica (779 m), drugi je po visini vrh Samoborskog gorja.

Sedam je kilometara udaljena od Jaske, a njezin južni dio je poznat kao vinogradarski kraj. Po njemu vodi više vinskih cesta.

Cikloturizam (Jaska Bike)

Jastrebarsko sa svojom okolicom je jedna od četrnaest postaja biciklističke rute s lokalnim atrakcijama. Cikloturiste po 250 kilometara uređenih staza vodi mobilna aplikacija „Jaska Bike”, u ponudi je 8 različitih ruta kroz prirodu i zanimljivosti Jaske i njene okolice.

Obiteljska staza, staza vizura, staza kamena, staza tradicije, staza vode, staza baštine, staza prirode ili specifična staza vina – svaka od njih nudi nešto posebno i zanimljivo svakome avanturistu ili turistu, ali i svima onima koji već sada dobro poznaju Jasku ili pak ovdje oduvijek žive. Pronađi i Ti svoju stazu!

Aplikacija Jaska Bike

Naime, aplikacija Jaska Bike će uz pomoć vašeg pametnog telefona sigurno voditi kroz 8 zanimljivih ruta različitih karaktera. Pomoću aplikacije već prije samog puta možete se pripremiti i saznati o svemu što na toj ruti možete vidjeti, ali i što vas na istoj očekuje. Prethodno upoznavanje s aplikacijom, pomoći će vam pri odabiru najbolje staze – s  obzirom da su staze precizno tematski odrađene: udaljenost rute, težina rute te previđeno trajanje. Navođenje aplikacijom naučiti ćete i otkriti o bogatstvu jaskasnke gastronomije, baštine i tradicijskih elemenata –  prirode ljepote baštine ili pak pronaći najdraže vino.

Aplikacija je potpuno besplatna, a ukoliko ostanete bez interneta i/ili signala, stazu možete pratiti kroz preuzete GPX tragove i prometnu signalizaciju.

Najam bicikla

Bicikli se mogu unajmiti, čak i električni – u gradu je garaža s jedanaest gradskih i brdskih e-bicikala.

Paragliding

Ako ste gledali paraglidere u zraku i razmišljali kako im je lijepo i kako uživaju u pogledu, kad ste u kući, nadohvat ruke vam je uzletište Japetić.

Startno mjesto se nalazi odmah ispod planinarskog doma Žitnica. Start je prostran i dugačak, pa je pogodan i za početnike, na visini 820 m. 

Ribolov

Ljubitelji ribolova mogu uživati u visinskim i nizinskim potočnim vodama te jezerima Dubrava, Gović i Park. Glavne vrste riba su šaran, som, amur, linjak, klen i deverika. Ribolov se organizira uz dnevne ribolovne dozvole. Vrata Ribičkog doma Slapnica otvorena su širom za sve posjetitelje, ne samo ribiče.

Za više informacija kontaktirajte ŠRD Jastrebarsko.

Vinske staze

Ono po čemu je kraj poznat je Plešivička vinska cesta a sastoji se od četrdesetak vinara s raznolikom turističkom ponudom.

Osim autohtonih sorti mozete kušati i svjetski poznate sorte vina koja osvajaju iz godine u godinu brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i šire.

Zanimljivosti – Voda

Voda koja izvire na nekoliko mjesta u Svetoj Jani je čista voda besprijekornog mineralnog sastava. Zahvaljujući jedinstvenoj dubini njenog izvora te mineralnom sastavu slojeva zemlje kroz koje prolazi, voda ima posebnu čistoću, besprijekoran mineralni sastav i prepoznatljiv, svilenkast okus. Kad se pije voda iz izvora, takva voda je „živa“, ima u sebi vibraciju prirodnog okruženja, vibraciju zemlje, minerala i stijena kroz koje ona prolazi pa je visoko energizirana i čista. Upravo tu se i nalazi izvor vode Jana.

Osim pitke izvorske vode na nekoliko izvora u samoj blizini, u Svetoj Jani se nalazi i mali bazen s prirodnom termalnom vodom u koji ulazi izvor prirodne vode te je uvršten u zaštitu „Spomenik kulture“. Voda je medij oslobađanja i otpuštanja.